Glock Forum banner

Najnowszy Mossberg 940 Thunder Ranch – Pierwsze wrażenia i szczera recenzja

399 views 10 replies 5 participants last post by  jakeintexas  
#1 · (Edited)
Właśnie przesłałem film o nowej edycji Mossberg 940 Pro Thunder Ranch. To najnowszy dodatek do Mossbergów Thunder Ranch z ulepszonymi/zaktualizowanymi funkcjami!

Poprosiłem lokalny sklep z bronią o zamówienie jednego dla mnie, a oni zamówili kolejny na zapas i od tego czasu sprzedali już kilkanaście!

TLDR dla tych, którzy wolą o tym przeczytać niż obejrzeć film:

To moje pierwsze przemyślenia i wrażenia po wystrzeleniu około 100 nabojów śrutowych i kul.

Jak dotąd nie widziałem zbyt wielu filmów na temat tego konkretnego modelu, więc chciałem podzielić się kilkoma różnicami w funkcjach w porównaniu do innych modeli Mossberga i kilkoma powodami, dla których możesz chcieć tę konkretną strzelbę zamiast innych.

Na początku filmu celowałem w optykę, dlatego na początku materiału filmowego z strzelania widać kilka pojedynczych strzałów.

Szybkie wnioski:
✅ Niezawodny system gazowy (działał w 100% do tej pory)
✅ Powiększone elementy sterujące, Cerakote FDE, gniazda M-LOK na łożu
✅ Regulowana kolba sprawia, że jest wszechstronny
❌ Brak czoków (lufa z czokiem stałym)
❌ Brak bocznego uchwytu (pomimo zdjęć marketingowych)
❌ Niektóre nieścisłości w magazynku rurowym (nie zawsze 7+1 przy wszystkich nabojach 2¾”)

Porównując go z 930, 940 SPX i Berettą A300 Ultima Patrol, każdy ma swoje wady.
Dziedzictwo Thunder Ranch Clint Smitha z pewnością dodaje czynnik zaufania, ale istnieją kompromisy, o których warto wiedzieć przed zakupem. Sprawdź to i daj mi znać, co myślisz!

Oto jak go Ghost Load:

Oto jak wymienić Select Slug, widziałem tak wiele kanałów, które mówią, że nie można tego zrobić z 930 i 940:

#3 ·
Naprawdę podoba mi się 1301. Nie jestem pewien, czy chcę kolejny półautomat?
1301 była zdecydowanie rozważana, podobnie jak Ultima Patrol. Ale za tę samą cenę, którą zapłaciłbym za jedną 1301, mogłem kupić tę nową Mossberg 940, używaną 930 (pokazaną w filmie Ghost Load) i używaną 500. Bez wątpienia system gazowy B-Link jest prawdopodobnie lepszy i w końcu go dostanę, ale na razie na pewno będę się dobrze bawić moimi 3 nowymi Mossbergami, lol.

#7 ·
Jeśli chodzi o półautomatyczne strzelby? Jest tylko jeden wybór i jest to A5 Browning! Każdy, kto używa czegoś innego, jest nieokrzesanym Filistynem! 😁 Jak tak o tym myślę, prawdopodobnie posiadają również 22-250! 🤔 Kiedyś miałem 3 A5, jedną kalibru 12, drugą 16 i ostatnią 20! Oczywiście posiadam 220swift i przyzwyczaiłem się do tego, że ludzie nie tylko rzucają mi płatki róż pod stopy! Klękają na ziemi i kłaniają się, dotykając głowami ziemi, gdy przechodzę!

#8 ·
Jeśli chodzi o półautomatyczne strzelby? Jest tylko jeden wybór i jest to A5 Browning! Każdy, kto używa czegoś innego, jest nieokrzesanym filistynem! 😁 Tak myśląc, prawdopodobnie posiadają również 22-250! 🤔 Kiedyś miałem 3 A5, jedną kalibru 12, drugą 16 i ostatnią 20! Oczywiście posiadam 220swift i przyzwyczaiłem się do tego, że ludzie nie tylko rzucają mi płatki róż pod stopy! Klękają na ziemi i pochylają głowy, by dotknąć ziemi, gdy przechodzę!
A5 to z pewnością ładna strzelba, ale nie mają takiej, która byłaby w tej samej przestrzeni co te 940, 1301 itp., o ile sobie przypominam. A gdybym wydawał takie pieniądze, z pewnością kupiłbym Berettę 1301 😁

#9 ·
Mam MAC-1014, która wydaje się działać dobrze z nabojami z wysokim mosiądzem. Z niskim mosiądzem nie tak bardzo.

Główną wadą dla mnie w przypadku samopowtarzalnej broni jest to, że kolba jest zdecydowanie za długa; nawet gdy jest tak nisko, jak tylko mogę ją ustawić. I nie ma łatwego rozwiązania, o którym wiem, z powodu sprężyny powrotnej.

#10 ·
Mam MAC-1014, która wydaje się działać dobrze z nabojami high brass. Z low brass nie tak bardzo.

Główną wadą dla mnie w samopowtarzalnych jest to, że kolba jest zdecydowanie za długa; nawet gdy jest tak niska, jak tylko mogę ją ustawić. I nie ma łatwego rozwiązania, o którym wiem, z powodu sprężyny odrzutu.
Tak, znam to uczucie. Kilka lat temu miałem wypadek motocyklowy i mocno uszkodziłem lewe ramię, więc ja również wolę krótszą długość ciągu. Ten jest regulowany bez konieczności modyfikacji i udało mi się go dobrze dopasować, usuwając jedną płytkę z kolby. Moja 930 natomiast jest dla mnie trochę za długa.

Myślę, że 1301 byłaby prawdopodobnie naprawdę dobra, ponieważ system gazowy i wszystko inne nie znajduje się w kolbie, co daje lepsze opcje, przynajmniej jeśli mnie pamięć nie myli.